Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μάνος Χατζιδάκις - Sweet Movie


"Η ταινία θα σχηματιστεί μέσα μας και στον καθένα ξεχωριστά μετά την προβολή. Και αυτή η ταινία που θα σχηματιστεί δεν θα μοιάζει η μια με την άλλη, θάναι πολλές , όσοι και οι θεατές, μα όλες μαζί θα είναι για τον καθένα μας το "Sweet Movie" ,ικανό για να μας δώσει μια καινούργια όραση ,να ξαναβρούμε τους φίλους μας, τους εαυτούς μας και τις ιδέες μας μέσα στο χώρο και στο χρόνο που ζούμε". Λόγια από τον πρόλογο του Μάνου Χατζιδάκι την Κυριακή το πρωί 20/10/1974 στην Κινηματογραφική Λέσχη στο "ΑΣΤΥ".

1.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ (Ορχήστρα)

2.ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

3.ΣΕΡΕΝΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ

4.IS THERE LIFE ON THE EARTH (τραγουδά η Αnn Lonnberg)

στίχοι Ann Lonnberg-Dusan Makavejev

5.Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΟΛΥΡΥΘΜΙΑ

6.ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΗ TOY KARL MARX

7.ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ (Αφιερωμένο στην ευγένεια του sex )

8.IS THERE LIFE ON THE EARTH (τραγουδά η Ann Lonnberg )

9.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ( τραγουδά η Μαρία Κάτηρα)

10.ΣΤΡΗΠ ΤΗΖ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

11.ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΦΩΝΕΣ (τραγουδά η Μαρία Κάτηρα)

12.Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

13.ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ (τραγουδά παιδική χορωδία)στίχοι Μάνου Χατζιδάκη.

14.Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΟΛΥΡΥΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ


O Mάνος Χατζιδάκις σαν μουσικός και σαν άνθρωπος περιφρονούσε τις συνήθειες των άλλων ,την λογική του κράτους και την ηθική των συγγενών του...

Αγαπούσε με πάθος τους κυνηγημένους τους ανορθόδοξους,τους αναθεωρητές της ζωής και τις αξίες της.

Άνθρωπος λαϊκός και όχι λαϊκίζων με καυστικό χιούμορ, πολιτικά τοποθετημένος αλλά όχι παραδομένος σε προκαταλήψεις, άνθρωπος του μόχθου ονειροπόλος...

Έγινε παγοπώλης, εργάτης, βοηθός νοσοκόμος ,ένα εργατόπαιδο που γαλουχήθηκε από καλλιτέχνες διανοούμενους όπως Γκάτσο, Ελύτη, Σεφέρη,Τσαρούχη.

Ένας άρτιος καλλιτέχνης της γενιάς του μεσοπολέμου οι οποίοι συνέβαλαν στην διαμόρφωση, τον προσανατολισμό της σκέψης του,των αισθημάτων του και βιωμάτων του....

Ο Μ.Χατζιδάκις με τον Μακαβέγιεφ έγιναν φίλοι γιατί στα μάτια του Μάνου ο συγκεκριμένος Σκηνοθέτης ήταν ο αναρχικός,σκανδαλιάρης,παιχνιδιάρης άνδρας με σπιρτάδα παιδιού αλλά και ώριμος μεσήλικας με χιούμορ και οραματιστής της απελευθέρωσης του σύγχρονου ανθρώπου από τα εσωτερικά δεσμά του..

Η ταινία δεν περιέχει συμβολισμούς αλλά μεταχειρίζεται σύμβολα και σίγουρα δεν περιέχει συνθήματα αλλά μεταχειρίζεται μουσική και τραγούδια.

Ξεκινά με μια πολύ διασκεδαστική σάτιρα για τa Μ.Μ.Ε. και πώς εμπορευματοποιούν το sex, ασχολείται με τα 2 φύλα με όλες τους τις πολυπλοκότητες χωρίς να δημιουργεί κάθε είδους ''πρότυπου'' και αυτό κάνει την ταινία αυτή διαφορετική από άλλες ερωτικές ταινίες.

Ο Μ.Χατζιδάκις διακρίνοντας την ιδιαιτερότητα του ''Sweet Movie'' και επιλέγοντας να ''ντύσει'' μουσικά την συγκεκριμένη ταινία, δηλώνει για μένα δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η κοινωνική αφέλεια αντιμετώπισης της πραγματικότητας και γενικότερα την τοποθέτηση των ανθρώπινων ιδεών πάνω στο βασικότερο ένστικτο τους,την σεξουαλική ανάγκη και το δεύτερο είναι η βαθύτερη ανάγκη τους για επικοινωνία μεταξύ τους με γνώμονα την παιδική αθωότητα και αγνότητα.

Έχοντας στο μυαλό μου τις διάφορες σκηνές του έργου και ακούγοντας την μουσική και τα τραγούδια του Μάνου,ανακαλύπτω κάθε φορά κάτι νέο ή κάτι διαχρονικό θα έλεγα....

Τα παιχνίδια των εντυπώσεων που μας παίζει το μυαλό μας, το χιούμορ του απόλυτου ''κίτς'',το ακόρεστο πάθος να δείχνουμε κάτι άλλο από αυτό που ίσως πραγματικά είμαστε. Αυτή η ανάγκη της κοινωνικής αποδοχής και η τρελή κούρσα που κάνουμε για την κατάκτησή της.

Η γλυκιά, συναισθηματική, λίγο μελαγχολική μουσική του συνθέτη και οι ανεξάντλητες εικόνες και ιδέες του σκηνοθέτη συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο καλλιτέχνημα εικόνας και ήχου με γλυκόπικρες δυνατές στιγμές αυτογνωσίας.


1 σχόλιο:

  1. I like your "dark world" Deadman Walking...;)
    Thanx for inviting and sharing...

    Love from Byzantium//Istanbul...;)

    Filiz Kansu

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε ακόμα